Een gezonde bodem met groenbemesters
De meeste gewassen zijn inmiddels geoogst en de grond wordt op plaatsen alweer klaargemaakt en ingezaaid voor volgend seizoen. Groenbemesters zijn ook onderdeel van de voorbereiding voor komend seizoen. Ze worden speciaal geteeld voor het verbeteren van de bodem.
Gezonde bodem
Er zijn vele verschillende soorten groenbemesters, de keuze van een groenbemester hangt af van het doel zoals; het verbeteren van de bodemstructuur, het bestrijden van ziekten of plagen (zoals aaltjes) of voor meer biodiversiteit. Een goede gezonde bodem is erg belangrijk voor het gezond houden van gewassen en het behalen van goede opbrengsten. Door de veranderende weersomstandigheden en wijzigingen in regelgeving wordt een goede bodem steeds belangrijker.
Maatwerk
De meest geteelde groenbemesters hier in de regio zijn gele mosterd en bladrammenas. Het belangrijkste doel van deze twee groenbemesters is het bijdragen aan het organische stofgehalte en het vasthouden van stikstof. Elke groenbemestersoort heeft een verschillende impact op de bodem. De meeste groenbemesters worden in augustus/september gezaaid, nadat het vorige gewas is geoogst. Vervolgens blijven de meeste groenbemesters minimaal 8 weken op het land staan. Groenbemesters worden niet geoogst. Ze worden over het algemeen ondergeploegd. Met de plantresten wordt er op een natuurlijk manier organische stof aan de bodem toegevoegd.
Aaltjes
Aaltjes zijn minuscule wormpjes die met het blote oog niet te zien zijn. Op een vierkante meter kunnen wel een miljoen zitten en elke bodem bevat ze. De meeste aaltjes zijn niet schadelijk. Sommige soorten kunnen zelfs helpen bij het bestrijden van plagen. Maar er zijn ook soorten die schade geven aan het gewas. Groenbemesters kunnen bijdragen om deze schadelijke aaltjes natuurlijk te bestrijden. Het is wel van belang om de juiste groenbemester in te zetten die past bij de plaag.
Proefveld HLB
Het HLB is een organisatie dat onderzoek doet en advies geeft in de landbouw. HLB doet geregeld proeven met groenbemesters. Een paar maanden geleden hebben ze een proefveld aangelegd bij Mts. Hoogterp boven de Oudebildtdijk. Dit proefveld is onderdeel van het project ‘De Levende Bodem’. In dit project wordt onder andere onderzocht hoe teeltmaatregelen, zoals grondbewerking of de teelt van groenbemesters, het bodemleven kunnen beïnvloeden. Vooral het onzichtbare bodemleven wordt onderzocht: de bacteriën, schimmels en aaltjes. De nadruk ligt hierbij niet op veroorzakers van ziektes in gewassen, maar juist op het goede bodemleven dat bijdraagt aan bodemgezondheid.
Op het proefveld bij Mts Hoogterp zijn stroken ingezaaid met diverse (mengsels van) groenbemesters om te onderzoeken wat deze verschillende groenbemesters doen met de samenstelling van het bodemleven. Zoals een mengsel van facelia, bladrammenas en zwaardherik. Op het proefveld is ook een onderscheid gemaakt tussen een gedeelte met en zonder compost, dat is aangebracht voor het zaaien. Het is nu afwachten welke verschillen in bodemleven de onderzoekers volgens jaar gaan zien
in deze verschillende stroken.